KPO
polski English
  0.00 PLN
0
 
 
 

  Kategorie / Nowości

Mąka konopna

Mąka konopna

  jest na magazynie
  24h
 od 20.00 PLN
Wybierz opakowanie:
 
10.00 PLN   


Dla wiekszych zamówień

Mąka konopna


Mąka konopna to produkt pozyskiwany z odtłuszczonych, drobno zmielonych ziaren konopi siewnej. Zawiera duże ilości białka oraz wartościowych składników mineralnych. Pozbawiona jest natomiast glutenu. Wyróżnia ją ciemny, delikatnie zielony kolor i orzechowo-słonecznikowy smak. Potrawy przygotowane na bazie mąki konopnej są pożywne i lekkostrawne, a wprowadzenie jej do codziennego jadłospisu to dobry sposób na wsparcie swojego organizmu i dostarczenie mu cennych składników odżywczych. Co jeszcze warto wiedzieć na temat mąki konopnej?

Mąka konopna – skład

Mąka konopna ma niski indeks glikemiczny. Produkt zawiera wiele niezbędnych do życia aminokwasów, w tym tryptofan, leucynę, lizynę oraz fenyloalaninę, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Mąka konopna jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 i omega 6. Dostarcza również witamin z grupy B, witaminy E i minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, potas czy żelazo. Zmielone ziarna konopi siewnej zawierają także błonnik pokarmowy.

Mąka konopna – właściwości

Mąka konopna pozwala na przyrządzanie sycących i wartościowych dla organizmu przysmaków. W przeciwieństwie do większości innych, popularnych mąk charakteryzuje się również dużą zawartością związków polifenolowych.

Mąka konopna – zastosowanie

Mąka konopna jest lekkostrawna, a jednocześnie sycąca. Ma charakterystyczny kolor i smak. Do czego można ją wykorzystać? Mąka konopna nadaje się przede wszystkim do wszelkiego typu wypieków. Warto piec z niej chleb, ciasta, babeczki czy naleśniki. Należy pamiętać przy tym, że mąka konopna nie zwiększa objętości wypieków, dlatego jeśli pragniemy zastosować ją do puszystych ciast, konieczne będzie wymieszanie jej z inną mąką, na przykład pszenną. Najprostszym sposobem łączenia mąki konopnej ze zwykłą mąką, jest zastąpienie jej w przepisie w 10 – 15% wymaganej ilości. Bezglutenowa mąka z nasion konopi ma też inną konsystencję i lepkość, przez co nie daje się wałkować. Początkowo pieczenie z wykorzystaniem tego produktu często okazuje się więc dosyć kłopotliwe. Warto wiedzieć również, że mąka konopna może być spożywana na surowo, dzięki czemu, aby włączyć ją do codziennej diety nie musimy poddawać jej obróbce termicznej. Produkt bez obaw dodamy więc do smoothie, twarożku, owsianki czy jogurtu. Korzystne może okazać się także zastąpienie mąką konopną mąki stosowanej zazwyczaj do zagęszczania zup i sosów czy tworzenia panierki do ryb i mięs.

Mąka konopna a mąka pszenna

Mąka konopna w przeciwieństwie do mąki pszennej nie zawiera glutenu!

Mąka konopna – dla kogo?

Po mąkę konopną powinna sięgać każda osoba, której zależy na spożywaniu produktów naturalnych o bogatym składzie mineralnym. Unikalny skład mąki z nasion konopi siewnej sprawia, że jest to produkt niezastąpiony w kuchni. Produkt poleca się przede wszystkim:

  • osobom chorym na cukrzycę i celiakię,
  • osobom aktywnym fizycznie,
  • osobom na diecie bezglutenowej,
  • dzieciom i młodzieży uczącej się,
  • kobietom, które zmagają się z objawami PMS,
  • osobom z chorobami układu krążenia,
  • osobom na diecie odchudzającej i bezglutenowej,
  • osobom cierpiącym na zaparcia,
  • osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu.





 
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
 NASZE ATUTY 
 

DARMOWA DOSTAWA
POWYŻEJ 300 PLN
 

14 DNI NA ZWROT
BEZ PODANIA PRYCZYNY
 

GWARANCJA JAKOŚCI
NAJLEPSZE MARKI
 

SZYBKA REALIZACJA
BEZ ZBĘDNEJ ZWŁOKI
  KONTAKT
MODERIA
Marianów 3
28-340 Marianów
+48 665 666 346
2010 - 2024 © MODERIA

Strona wykorzystuje pliki cookies. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia w Twojej przeglądarce.