Mąka konopna powstaje z odtłuszczonych nasion konopi siewnej, który zawiera wiele cennych składników dla naszego zdrowia. Mąka konopna zawiera aminokwasy, takie jak tryptofan, które wpływają na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Ponadto mąka z nasion konopi nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią. Warto też zauważyć, że mąka z konopi zawiera w swoim składzie witaminy E, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry i włosów a także minerały, takie jak magnez, fosfor, potas, wapń oraz żelazo. Mimo że mąka konopna nie zawiera w swoim składzie glutenu, to może być alternatywnym zamiennikiem dla tradycyjnej pszennej mąki, która u niektórych osób może powodować problemy trawienne. Wszystko to czyni mąkę z konopi idealnym wyborem dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia i dobre jedzenie.
Mąka konopna staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do jadłospisu ze względu na wiele korzyści zdrowotnych, jakie oferuje. Przede wszystkim zmielone ziarna konopi bogate są w błonnik, który pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit i promuje utratę wagi poprzez utrzymanie uczucia sytości na dłużej. Ponadto, mąka konopna zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne dla organizmu, co sprawia, że jest ona idealnym wyborem dla wegetarian i wegan. Mąka konopna jest także bogata w składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez, cynk i kwas foliowy. Dzięki temu przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego, poprawy stanu skóry i włosów oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Warto wprowadzić mąkę konopną do swojego jadłospisu, jako zdrowy i wartościowy składnik posiłków, jako dodatek do owsianki, jogurtu, wypieków, zup a nawet sosów.
Mąka konopna, w szczególności polecana jest osobom które:
chorują na cukrzycę,
są aktywne fizycznie,
posiadają choroby układu krążenia,
cierpią na zaparcia,
są na diecie bezglutenowej,
mają podwyższony poziom cholesterolu,
chorują na celiakię.